Norwegian Steam – Team Straye, en seilbåt med mye historie i seilene.

Publisert: 19.03.2024
Kategori: Aktuelt
DEL DENNE ARTIKKELEN:

Straye Gruppen er stolt sponsor av Norwegian Steam i Fredrikstad.

Uten veldig mye trening sammen og litt ukjent båt hadde vi ikke store forventninger til toppresultater mot mange proffer. Men, vi hevdet oss brukbart i Classic klassen, dvs. båter som ikke er endret eller modifisert.

På vei mot toppen
Etter 6 harde dager med baneseilas og en lang og en kort distanseseilas, endte vi opp på en 9 ende plass av totalt 30 båter i klassen. Hadde det ikke vært for et par starter som vi kom veldig uheldig ut, ville vi ha sannsynligvis klatret 5 plasser opp. Så alt i alt var vi ganske godt fornøyd. Vi tok to femteplasser på siste konkurransedag sier Petter Faye Lund.

– Norwegian Steam var kallenamnet på de norske sjøfolkene som arbeidet på de amerikanske kappseilingsbåtene, så det er litt sus over det navnet!

Historien om Norwegian Steam
Norwegian Steam ble tegnet av en av Norges dyktigste båtkonstruktører gjennom tidene, Eivind Amble. Prosjektet startet i 1980. Den ble opprinnelig bestilt til VM i Sandhamn for Stockholm i 1982, men rakk ikke å bli ferdig. Den ble da solgt, og de nye eierne kvalifiserte seg ikke til VM på Hankø i 1983 hvor kun 10 norske båter kunne delta mot alle utlendinger.

Dette VM i 1983 er et legendarisk VM hvor den gang Kronprins Harald ble tilbudt å seile Fram VIII, som var gitt til han av et konsortium av seilerinteresserte forretningsmenn. Fram VIII ble nr 4  VM, en knallbra plassering tatt mange profesjonelle team fra mange land i betraktning.

Norwegian Steam og Fram VIII er «søsterbåter» tegnet av samme kontruktør, og har veldig likt fartspotensiale. 

Litt om navnet på båten – Norwegian Steam:
Norske båter har aldri deltatt i America’s Cup, men mange nordmenn har spilt en svært viktig rolle i denne regattaen. Utover på 1870 og -80-talet ble nemlig mange skandinaver med en stor overvekt av nordmenn leid inn til alt fra kaptein, styrmann og til mannskap på de amerikanske båtene. På grunn av gode prestasjoner fikk de fra 1893 anledning til å spille hovedrolle i det største innenfor seilsporten: America´s Cup. De norske sjøfolkene kom gjerne fra Horten, Arendal, Egersund, Stavanger, Karmøy, Bømlo og ikke minst Tysnes.


Tysnes er en øykommune i Sunnhordland med mindre enn 3.000 innbyggere. Fra 1900 og fram til 1940 var det flere og flere sjøfolk frå Tysnes som deltok som mannskap på de amerikanske båtene. Frå 1920-åra av var flertallet av mannskapet i America’s Cup fra nettopp denne kommunen. Årsakene var flere: Sjøfolkene fra Tysnes var svært båtvante alt fra barndommen og dro gjerne til sjøs allerede som 14-15 åringer. Senere utvandret mange til USA der de traff kjente som visste hvor det var jobb å få.

Et renoveringsobjekt
Vi fant båten i april i 2022 forlatt på et industriområde i Lysekil, og sporet opp eier og kjøpte den. Fraktet den hjem, og siden har det blitt maange arbeidstimer og en del kroner for å få den i den stand den er i dag.

Takket være sponsing av deler av kostnaden fra Straye for 3 nye seil pluss spinnaker, ble det mulig for oss å delta i 40 års Reunion VM for Halvtonnere på Hankø hele uke 33 i år sier Petter Faye Lund.